Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Természeti viszonyok

Természeti viszonyok

Léva városának és környékének természeti viszonyai

Lévának előnyös földrajzi fekvése van: nagyrészt a Garam széles alluviális síkságán terül el, de északi és keleti széle az Ipolyi dombvidék lejtőin és enyhén hullámzó domboldalain épült ki. Az óváros központjának tengerszint feletti magassága 163 m, a határban 152 és 273 m között mozog, Léva környékének az éghajlata meleg, mérsékelten száraz, az évi átlaghőmérséklet 9,5 ºC.
A sík és dombos határ alapja másodkori mészkő és harmadkori üledék. A neogén vulkanikus tevékenység maradványa a Kusá hora (226 m) és a lévai Kálvária valamint a Horhi völgy andezittömbjei.

Horhi-völgy
A város közelében több értékes természeti terület található. A Horhi völgy nemzeti rezervátum ezen a vidéken a legnagyobb természetvédelmi terület, kiterjedése 326 hektár, Horhi, Kereskény, Disznóhús (Derzsenye) és Zsembér települések területén húzódik. Védett területté 1976-ban nyilvánították. A 300 méter széles völgyet meredek domboldal szegélyezi és a Szikince patak kanyarog benne, melynek partján sűrű növényzet nő. A völgy kanyon jellegű, a szintkülönbség a folyóvölgy és a környező Ipolyi dombvidék kb. 60 méter. A sziklafalak 20-30 m magasak, sziklatornyokat és bordákat alkotnak. A völgy nagy részét erdő borítja (mézgás égerfa, közönséges som, molyhostölgy, tatárjuhar, vörösberkenye, kecskerágó). Nagyon jelentős a sziklák és az erdők menti füves területek növényvilága is.
A lévai halastavakat a Perec patak partján 1974-ben nyilvánították védett területté. A terület 91,83 hektáron terül el, s közvetlenül Léva belterületéhez kapcsolódik. 1950-56 között alakították ki a mesterséges halastavakat.

Lévai halastavak

Földtani alapjukat a Garam folyó hordaléka alkotja (kavics és homok). A halastavak partját mézgás égerfák, nyárfák és fűzfák övezik. A vízi vegetáció növényei közül legtöbb a pályka, a nád, a füzike. Ezek a vízi növények megfelelő védelmet nyújtanak a vízi madaraknak, amelyek egész évben itt élnek, vagy költözéskor itt csoportosulnak.
Jelentős természeti terület a Siklós, melynek tengerszint feletti magassága 274 m, a Duna menti síkság legnagyobb mészkőüledéke. Fontos paleontológiai lelőhely (orrszarvú fogának lelete, növénylenyomatok, teknősbéka páncél stb.). Részben megmaradt az eredeti erdő menti és sztyeppés jellegű növényzet.

Siklós


Érdekes terület a Kálvária a várromokkal, mely harmadkori vulkanikus tevékenység maradványa. Sok melegkedvelő növény és élőlény, főleg rovar él itt. Értékes természeti park az elpusztult Schoeller-kastély körüli is.
A városban több védett fa van. A Hősök terén nő az értékes nagylevelű császárfa, a Kereskedelmi Akadémia előtt pedig a vadgesztenyék, melyekből egész ligeteket találunk a lévai temetőben. Összesen kb. 800 darab van belőle városunkban.

Gesztenyefasor

 


 

Elérhetöségek

Városi Hivatal Léva
Nám. hrdinov 1
934 32 Levice
tel.: 036/6 350 282

fax: 036/6 306 901

e-mail:
info@levice.sk
- az önkormányzat munkájával kapcsolatos tájékoztatás

podatelna@levice.sk
- kérvények elektronikus benyújtása

web oldal: www.levice.sk

ma 2019.08.25 van

ma źudovít névnapja van

Részletes naptár

webygroup
Slovenská verzia
Deutch version
English version
2019.08.25 van
FőoldalFőoldal