Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

Lévai vár

A lévai vár rövid története

      A lévai vár a város legjelentősebb történelmi épülete. A XIII. században épült, s a régmúlt időknek állít emléket. Az várral kapcsolatos első írásos adatok 1318-ból származnak. A Selmeci-hegyek sziklanyúlványaira épített, s mocsarakkal körülvett vár stratégiailag a legjobban védhető végvárak közé tartozott.


Lévai vár    

     A vár első ismert ura Csák Máté volt. Halála után Károly Róbert király tulajdonába került, aki később a várat és a hozzá tartozó uradalmat feleségének, Erzsébetnek ajándékozta.

 

 

     A környező falvakból egyre többen költöztek az erősödő vár alá, ahol egy új település jött létre. A XIV. században kiépült váralja Új -, majd Nagy-Léva néven szerepelt.
     Zsigmond király 1395-ben a várat Sárai Lászlónak adományozta. Fia, Péter felvette a Lévai nevet. Ez a család volt másfél évszázadon át a vár és környékének ura. A család utolsó leszármazottjának nem voltak örökösei, így az uradalom újra királyi tulajdonba került.
     A XVI. században a vár a török elleni harcok gyakori színtere volt. Esztergom 1544-ben történt bevétele után ez volt az ország török ellen védelmet nyújtó 15 végvárának egyike. Hogy a támadásoknak ellenálljon, modernizálták, bástyákkal bővítették. A vár kapitánya 1558-ban Dobó István lett, aki nemcsak a vár védelmi megerősítésén munkálkodott, hanem a ma is álló reneszánsz várkastély megépítésén is buzgólkodott. Fia, Ferenc halála után a vár Kolonich Sigfrid (Ferenc lányának férje) tulajdonába került, aki minden vagyonát a vár felújítására áldozta. Annyira eladósodott, hogy halála után nem volt aki eltemesse és adósságait átvegye. A lévai Szent Mihály-templom kriptájában III. Ferdinánd király rendeletére titokban helyezték testét örök nyugalomra.
     A kiújult török támadások miatt a várat az olasz fortifikációs rendszer alapján felújították. Az erődítményt körülvevő védelmi árkot vízzel töltötték fel, a várba való bejutást egy lengőhíd biztosította. Bartakovich Gáspár látván a török túlerőt 1663-ban harc nélkül kapitulált. A vár kapitánya rövid időre Csatra Patra Ali pasa lett, pontosan 1664. június 12-ig. A császári hadsereg kiűzte a törököt Léváról, ezekben a nehéz harcokban vesztette életét Koháry István, a magyar csapatok legendás kapitánya. 
     Császári rendelet alapján 1699-ben megszűnt a vár erődítmény jellege, mégis a Rákóczi-felkelés alatt gyakori csaták színhelye volt. Hol a kurucok, hol a labancok foglalták el. II. Rákóczi Ferenc fontos stratégiai központnak tekintette. A leírások szerint 1703-ban Ocskay László, a kuruc csapatok kapitánya itt tartotta esküvőjét Tisza Ilonával. A Trencsénnél 1708-ban vereséget szenvedett kurucok visszavonuláskor a várat szinte teljesen megsemmisítették, hogy ne kerülhessen labanc kézre. A lőszerraktárat felrobbantották, az erődítményt felgyújtották, és a várat körülvevő árkot a kúttal együtt betemették. Így a vár végleg elveszítette hadászati jelentőségét. 
    

 

     Az épségben megmaradt Dobó-kastély, a kapitányi épület és a várudvar további tulajdonosa 1688-tól 1867-ig az Esterházy család volt.

     Tőlük vásárolta meg a várat és a hozzá tartozó uradalmat egy bécsi bankár testvérpáros, a Schoeller testvérek. Ők voltak a vár utolsó tulajdonosai egészen a II. világháború végéig. 
 

 

 


 

A lévai vár legendája

     Zách Felicián, a trencséni Csák Máté hívei közé tartozott, s annak halála után Csák Máté hívei közűl Zách Felicián volt talán a legutolsó, aki Károly király hűségére tért, de midőn az általa elfoglalt birtokokat jogos tulajdonosuk visszafoglalta, bosszút forralt királya ellen. 1330. április 17-én kivont karddal támadt az éppen ebédelő királyi család ellen, s mint a történetből tudjuk, a király karját sebezte meg, a királynénak négy ujját vágta le, az ifjú királyi herceget pedig nevelője, a Bars megyei származású Tapolcsányi Gyula fia, Knézicsi Miklós mentette meg. (Pór Antal, Millenn. Tört., III., 78–84.) E rémtett nem maradt következmények nélkül. Az országos törvényszékké alakult országgyűlés a merénylő Zách nemzetség ivadékait harmadiziglen kiirtani határozta.
     Zách Felicián idősebb leánya, Sebe, Kopaj lévai várnagy, malonyai birtokosnak volt a neje. A főispán Sebét a lévai vár fala alatt lefejeztette. Sebe síró lelke a mai napig visszajár a vár falai közé, ahol az elrejtett zugokban keresi férjét és gyermekeit. A riasztó jelenség a hajnal közeledtével tűnik el.

 

 

 


 

Elérhetöségek

Városi Hivatal Léva
Nám. hrdinov 1
934 32 Levice
tel.: 036/6 350 282

fax: 036/6 306 901

e-mail:
info@levice.sk
- az önkormányzat munkájával kapcsolatos tájékoztatás

podatelna@levice.sk
- kérvények elektronikus benyújtása

web oldal: www.levice.sk

ma 2019.08.25 van

ma źudovít névnapja van

Részletes naptár

webygroup
Slovenská verzia
Deutch version
English version
2019.08.25 van
FőoldalFőoldal