Prechod na navigáciu Hlavné menu Prechod na navigáciu vodorovná

A könyvtár rövid története

A Barsi Könyvtár története

 

A könyvtár épülete


    A könyvtár fejlődését a történelmi események és elsősorban a több nemzetiségű környezet befolyásolta. A városban eleinte csak magyar nyelvű könyvtárakat alapítottak. Történelmi források alapján a város területén már a 19. század második felében több magán- és egyesületi könyvtár működött. A Kaszinó Egyesület Könyvtára, mely az első nyilvános magyar nyelvű könyvtár volt Léván, feltehetően 1859-ben alakult meg. Az intézmény könyvtárosa Tóth Sándor volt.

    A könyvtár gyűjteményét 1360 darab magyar nyelvű kötet alkotta, melyeket csak a kaszinó tagjai, látogatói lapozhattak.
    A városban egyidejűleg két másik egyesületi könyvtár is működött: a Mesteremberek Olvasóegyletének Könyvtára és a Katolikus Kör Könyvtára. A Mesteremberek Olvasóegyletének Könyvtára 750 kötettel rendelkezett. Ezeket Kovács János kölcsönözte az egyesület tagjainak ingyen, másoknak pedig néhány fillérért. Jánosi László könyvtáros a tagoknak ingyen kölcsönözte a Katolikus Kör Könyvtárának 1350 kötetét. A városban továbbá működött egy magánkönyvtár is: Dobrovicky Kölcsönző Könyvtára, mely 1350 kötetből állt. Ezeket fizetség ellenében lehetett kikölcsönözni.
    Valamivel később megalakult a körülbelül 5000 magyar nyelvű kötetet kölcsönző Városi Nyilvános Könyvtár. 1945 után a magyar könyvtár a kaszinó, a magyar líceum és a Mesteremberek Olvasóegyleti Könyvtárának anyagából építkezett. Az intézményt Juhász tanár úr vezette.
    A szlovák nyelvű könyvtár megalapításáról szóló első forrás 1927-ből származik. Abban az időben ez kisebbségi könyvtárnak számított. Kezelője Hrnčica úr volt, majd Gabriela Bažová tanítónő, egészen 1938-ig. Ettől kezdve egészen a világháború végéig nincsenek adatok a könyvtár működéséről. 1945 után a könyvtár üzemeltetését Koloman Šoško tanár úr és felesége vette át. Akkoriban a könyvtár hetente csak 2 napon tartott nyitva, összesen 6 órát. 
    1950-ig az összes fent említett könyvtár önállóan fejlődött. Az egyetlen érintkezési pontjuk a Pavel Huljak vezetésével működő szlovák-magyar olvasóterem volt.
    1951. szeptember 1-jén megalapították a Járási Népkönyvtárat, a szlovák és a magyar városi könyvtár összeolvasztásával. E könyvtár tulajdonába kerültek az állami kiegészítő- és a Járási Vándorkönyvtár könyvei is. A magyar (kb. 2000 kötet) és a szlovák (2000-3000 kötet) könyvtár anyagának feldolgozása és egyéb adminisztrációs intézkedések után 1952. március 2-án megnyitották a Lévai Járási Népkönyvtárat. Az intézmény első igazgatónője Margita Rischaneková (1951-1961) volt. 1961-től napjainkig a következő igazgatók tevékenykedtek a könyvtárban: Zuzana Králiková (1961-1962), Ladislav Vojtᚠ(1962), Jozef Róringer (1962-1980), Ožga Hudecová (1980-1988), Vlasta Kostolányiová (1989-1990), PhDr. Anna Vydrová (1990-1999) és 1999-től Mgr. Jana Holubcová. Az intézmény 1965-ben felvette a Járási Könyvtár nevet, majd 1996-ban Barsi Könyvtárra keresztelték.
    A több mint ötvenéves múltra visszatekintő könyvtár eleinte egyetlen alkalmazottat foglalkoztatott és kevesebb mint 5000 kötetet tudhatott magáénak. Az évek során azonban a helyét a 21. században is megálló modern információs központtá nőtte ki magát, és fejlődik tovább a számítástechnika vívmányainak segítségével.
    Jelenleg a lévai Barsi Könyvtár regionális intézmény, mely egyaránt betölti a városi könyvtár, információs, bibliográfiai, koordinációs és a lévai régió könyvtárainak továbbképző központja szerepét is.

    Bár az intézmény különböző épületekben működik, az ultrahullámos csatlakozásnak köszönhetően mindenhol van internetes hozzáférhetőség.  

    Fejlődése során a könyvtár elérte egy modern kulturális intézmény szintjét, mely a város és a régió minden olvasóját szolgálja.

    Országos jelentőségét nemcsak a bibliográfiai és metodikai tevékenységével érdemelte ki, hanem a könyvtári rendezvények magas színvonalával, a gyerekekkel, ifjúsággal és a fogyatékkal élő olvasókkal történő rendszeres munkájával is.
    A Barsi Könyvtár sajnos a mai napig nem rendelkezik saját épülettel. Az intézmény vezetősége igyekszik kieszközölni egy a célnak megfelelő épületet, melyben minőségi, komplex könyvtári-információs szolgáltatásokat biztosítana olvasóinak.


 

Elérhetöségek

Városi Hivatal Léva
Nám. hrdinov 1
934 32 Levice
tel.: 036/6 350 282

fax: 036/6 306 901

e-mail:
info@levice.sk
- az önkormányzat munkájával kapcsolatos tájékoztatás

podatelna@levice.sk
- kérvények elektronikus benyújtása

web oldal: www.levice.sk

ma 2019.10.14 van

ma Boris névnapja van

Részletes naptár

webygroup
Slovenská verzia
Deutch version
English version
2019.10.14 van
FőoldalFőoldal